På besøk hos Deutz – Champagne

På besøk hos Deutz – Champagne

Deutz holder til i landsbyen Aÿ, kun 10 minutter å kjøre fra byen Epernay – hvor vi hadde base under vårt opphold i Champagne. Eiendommen ligger tilbaketrukket til i en rolig gate, i en allerede rolig landsby, men inngangspartiet bærer ikke preg av blyghet. Når du passerer porten kommer du inn i en grusbelagt bakgård som utstråler stil, eleganse og årevis med suksess. 

Vi ble tatt i mot av Jean Marc Lallier-Deutz, sjette generasjon Deutz. Han ønsker oss velkommen, inviterer oss inn i huset, og geleider oss opp i en av de gamle og herskapelige salongene. Denne delen av huset har fått beholde det gamle interiøret og stilen fra da historien begynte. Herskapelig, og veldig moro å se. Jean Marc byr på kaffe servert i et gammelt og autentisk kaffeservise mens han peker på gamle malerier av sine forfedre og forteller husets historie. 

Historien til Deutz begynte i 1838 da William Deutz og Pierre-Hubert Geldermann startet selskapet. Deutz og Geldermann hadde tidlig en strategi om hvilke vinmarker de ville kjøpe – de ville ha sentrale og gode parseller i alle de viktigste områdene for dyrking av både Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Munier. Ay ligger i den sammenheng godt plassert mellom de viktigste områdene for disse druene; Côte des Blancs, Vallée de la Marne og Montagne de Reims. Opp igjen årene har de både eid vinmarker selv, samtidig som de har hatt lange samarbeid med lokale bønder som dyrker og leverer druer til huset. De lange kontraktene med bøndene er en viktig del av filosofien til Deutz – tanken om at bøndene er en del av Deutz, og ikke perifere leverandører. Bøndene inviteres på smakinger, middager og får den samme kompetansehevingen gjennom kursing som de internt ansatte får, dette for å sikre en konsistent kvalitet i alle ledd. 

Etter en kort historieleksjon tar Jean Marc oss med gjennom hagen sin, og opp i produksjonslokalene. Ingen vinmark ligger lenger unna enn 30 km fra huset, så det betyr at alle druene fraktes direkte dit for pressing etter innhøsting. Resten av produksjonsprosessen gjennomføres også på stedet; alt fra gjæring og modning, til tapping på flaske. Under produksjonslokalet og eiendommen befinner det seg 30 km med kjeller, der alle flaskene ligger og hviler før de skal ut for salg. Hvert år produserer Deutz mellom 100.000 – 150.000 flasker, og alle flaskene lagrer de minst i 3.5 år før de selges. Deres standard Brut Classic N.V er blant de som ligger i 3.5 år, mens de mer kostbare vintage-vinene og special cuvee’ene ligger enda lenger. Det å lagre så mange flasker i så lang tid krever plass, og kjelleren er full. Vi følger Jean Marc rundt i deler av kjelleren, og får også med oss et glimt av “biblioteket”, der noen av de gamle flaskene fra gode årganger venter på riktig anledning.

Når omvisningen er ferdig blir vi tatt med til det “kinesiske rommet” – et rom som et utsmykket med kinesiske mønstre og ornamenter, som Jean Marc sin tippoldemor fikk laget som følge av sin fascinasjon for Kina. I dette rommet fikk vi en flight av 3 nydelige viner, under følger et smaksnotat fra dem alle.

Deutz Brut Classic N.V

40 % Pinot Noir, 30 % Pinot Meunier og 30 % Chardonnay
42 måneder lagring på bunnfall

Lys gul på farge, med mange små bobler. Duft av grønne epler, sitrus, gjærbakst og en flott mineralitet. Nydelig friskhet, fin mousse og en lang elegant avslutning. Denne lekre, elegante og subtile moussen og munnfølelsen er noe av det som karakteriserer Deutz og deres stil – dette kommer av lang lagring på bunnfall. Dette er en nydelig standard champagne!

Tips: Server den som en aperitiff.

Deutz Brut Rosé

Chardonnay 10%, Pinot Noir 90%
36 måneder lagring på bunnfallet

Lys lakserosa. Bærpreget duft av rips, granateple, sitrus og noe gjærbakst. Lett autolysepreg. Fyldig kropp, med lett touch av jordbær og andre lyse røde bær. Frisk og lang avslutning. 

Tips: Fyldig champagne som fungerer fint til rød fisk eller lyst kjøtt. 

Cuvée William Deutz Brut 2006

Pinot Noir 55%, Pinot Meunier 10%, Chardonnay 35% 
9 års lagring

Gyllen gul på farge. Stort aromabilde, med både primære, sekundær og tertiæraromaer. Gul og hvit frukt. Krydder og blomster. Autolysepreg. Komplekst smaksbilde. Balansert. Stort og kraftig. Lang, lang hale. 

Tips: En så kompleks vin må gjerne nytes alene for å studere dens mange sider. Alternativt går den godt til hummer, hvit fisk, kylling, sushi og annen raffinert asiatisk mat.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *