Vinsmaking med vennegjengen: Bobletema!

Vinsmaking med vennegjengen: Bobletema!

Her kommer et forslag til vinsmaking du kan gjennomføre med vennegjengen din – dette er naturligvis kun hvis du mot all formodning ikke bor Østafjells, for da er Vinguttene selvskrevne gjester, og kan holde vinsmakingen for deg 🙂

Vi har valgt ut 4 ulike boblende viner, som hver for seg uttrykker den typiske stilen for Prosecco, Cremant, Cava og Champagne. Alle er fornuftig priset, og gode kjøp i hver sin kategori. Bland rekkefølgen om ønskelig, men merk deg forskjellen. Print ut vårt smaksskjema, og noter hva du ser, lukter, smaker og synes om vinen.

Kort faglig introduksjon (gå gjerne gjennom dette i plenum)

For å lage musserende vin må man først lage “vanlig vin”. Denne vinen er ofte veldig tørr (syrlig) og ikke nødvendigvis spesielt god. Så tar man den vanlige vinen og tilsetter en mix av sukkerlake og gjær. 

For å lage Prosecco blander man dette sammen i en stor ståltank som settes under trykk og etter kort tid har gjæren spist sukkeret i tanken og dannet bobler. Deretter fjernes bunnfallet (døde gjærceller mm.) og vinen tappes på flasker. Denne metoden kalles Charmat/Tank-metoden.

For å lage Cremant, Champagne, Cava m.m. bruker man tradisjonell metode. Her tar man en tørr “vanlig vin”, tapper den på flaske og tilsetter sukkerlake før man setter på en ølkork. Så gjærer vinen på flaske, det dannes bobler og bunnfall – og bunnfallet lagrer sammen med vinen i alt fra noen måneder til flere år. Bunnfallet er med på å utvikle en mer kompleks lukt og smak på sluttresultatet enn hva man oppnår med tank-metoden. Typisk kjennetegn er kjeks, gjærbakst og brød. Når vinen er ferdig lagret snur man flasken, slik at bunnfallet kommer i flasketuten, så fryser man flasketuten helt ned til is og åpner flaska – bunnfallet forsvinner ut men boblene blir igjen i flaska. Til slutt kan man tilsette en blanding av vin og sukkerlake for å gjøre vinen søtere (dosage). 

De 4 vinene

Vin 1: Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 

Område: Prosecco. Prosecco = musserende vin fra Veneto i Italia, nord for Venezia. Lages alltid på en drue som heter Glera. Valdobbiadene anses som indrefileten når det gjelder Prosecco.

Fakta:

  • Denne kommer fra et konsortium som kalles Pruduttori di Valdobbiadene. 
  • 576 ulike produsenter som leverer druer samme konsortium som da laget viner. 
  • 6 gram sukker og 5,5 gram syre. Ergo ganske tørr til å være Prosecco.

Kjennetegn generelt: Prosecco er fruktig, har ofte smak og lukt av pære, epler. Kan minne om syntetisk godteri / pære-is. 
Spesifikt smaksnotat: Ren og fruktig, preg av pære, eple, sitrus og urter.

Vin 2: 2016 Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut 

Område: Cremant er musserende vin fra Frankrike som ikke er champagne – totalt finnes det Cremant fra 8 ulike regioner i Frankrike. Denne kommer fra et område som heter Jura. Langt øst, nært grensen til Sveits. 

Fakta: 

  • Ligier er en liten produsent fra en knøttliten kommune som heter Arbois. 
  • 100% Chardonnay, 5 gram sukker, 6,5 gram syre dvs tørr. 2 år på bunnfall. 

Kjennetegn generelt: Cremant er ofte friske viner med lukt av sitrusfrukt, grønne epler og bakst – minner om champagne men mangler ofte finessen, konsentrasjonen og det lille ekstra (terroir preget) som champagne.
Spesifikt smaksnotat: Kremet konsistens. Sitrus og krydder, innslag av kjeks og nøtt.

Ellers: 

  • Blanc de Blanc: «Hvit på hvite» i motsetning til Blanc de Noir som er «hvit på røde».
  • Lagringspotensial på 2-3 år

Vin 3: Pedregosa Reserva Clos De Blancs Brut Nature 2017

Fakta: 

  • Familieprodusent som i dag drives av de to sønnen til Bartolomé Pedregosa og María del Carmen Castelo, som startet vineriet i 1993. Driver i dag økologisk. 
  • Håndplukkede druer
  • Miks av Parellada 19%, Xarel·lo 46%, Macabeo 35%
  • 22 mnd på flaske
  • Vintage – vin fra kun én årgang

Område: Sant Sadurní d’Anoia, hjertet i appellasjonen for Cava – like utenfor Barcelona.

Kjennetegn generelt: Cava har mange av de samme kjennetegnene som Cremant; er ofte friske viner med lukt av sitrusfrukt, grønne epler og bakst. Kan være 
Spesifikt smaksnotat: Frisk og kremet, preg av sitrus, eple og urter, innslag av mineraler i ettersmaken.

Vin 4: A.D. Coutelas Origin’ Brut

Fakta: 

  • A.D. Coutelas er en liten familieprodusent fra Aÿ, like ved byen Epernay i Champagneregionen i Frankrike. 
  • I kjelleren har de 100m med tunneller hvor vinene utvikler seg og lagres før salg
  • Hverken «blanc de blanc» eller «blanc de noir». 
  • Miks av de røde druene Pinot Noir, Pinot Meunier og den hvite/grønne druen Chardonnay
  • 5 år på flaske i motsetning til cremant som var 2 år. 
  • Blend av flere årganger i motsetning til vintage
    • Vintage = særpreg, blend = konsistent stil. 

Område: Champagne er nord-øst for Paris i Frankrike. De vanligste druene i Champagne er pinot noir, chardonnay og pinot meunier. 

Kjennetegn generelt: Sitrusfrukt, epler, bakst, toast, nøtter, kaffe, særpreg (terroir).
Spesifikt smaksnotat: Litt utviklet, preg av sitrus, eple og urter, innslag av smør, kjeks og mineraler. Fast og fin avslutning og lang ettersmak. Lang lagring på bunnfall gir autolyspreg. 

Oppsummering av de 4 stilene: 

Prosecco = fruktig med vekt på pære, epler, kan ofte oppleves søt. Laget på tank-metoden.
Cremant = mer kompleks enn Prosecco, ofte preg av bakst, mer sitrusfrukt, oppleves som mer tørr enn Prosecco og mer kompleks. Laget på tradisjonell metode.
Cava = mye av det samme som Cremant, og kan være vanskelig og skille. Andre druer med annet preg, og kan ha noe “varmere” stil enn Cremant.
Champagne = mer kompleks enn Cremant, mer finesse. Lengre tid på bunnfall enn Cremant. 

Send oss en forespørsel på e-post eller Instagram om du vil ha noe hjelp, eller vil at vi skal holde smakingen for dere. Skål!