@Vinguttene om vin fra Canada

@Vinguttene om vin fra Canada

Det er bare å følge med, Canada er på vei inn i det gode selskab. De er ikke like store på produksjon som sine naboer i sør, ei heller på nivå størrelsesmessig med de andre velkjente vinproduserende land. Det betyr ikke at kvaliteten bør være noe dårligere, så la oss se litt nærmere på hva de har å by på.

Canada har hovedsakelig fire vinproduserende regioner. Den første er British Colombia som ligger nord for Washington State i USA. British Colombia er et stort område, og strekker seg helt fra grensen mot USA og oppover til Alaska. Det er i de sørlige delene av regionen vinproduksjonen foregår – og selv de sørligste delene av British Colombia ligger langt mot nord, og er på samme lengdegrad som syd i England. 

Den neste vinproduserende regionen i Canada er Ontario, som også er den største. Ontario ligger plassert nord for statene Michigan i USA, sør-øst i Canada. For å dra lengdegrad-parallellen i dette tilfellet også, så ender vi omtrentlig på høyde med Toscana om vi trekker en rett strek vannrett østover. 

Tredje region er Quebec, nord-øst for Ontario, på høyde med Burgund i Frankrike. I quebec strekker vintradisjonen seg langt tilbake i tid, men det er kun de siste tiårene veksten har kommet til regionen.

Siste regionen er Nova Scotia, helt øst i Canada. Nord-øst for USA’s nest mest nordlige stat; Maine. En halvøy omringet av atlanterhavet.

Basert kun på lengdegradene bør mye ligge til rette for gode forhold, som vinplantene i Europa trives godt i. På samme måte som lengdegradene er viktige, så er det andre forhold som også påvirker vekstforholdene i Canada. Det ene er luften fra Stillehavet i vest, og Atlanterhavet i øst – dette bidrar til å stabilisere temperaturene. Det andre er fjellene i landet som påvirker forholdene, med både lokal regulering av lufttemperatur og lokal påvirkning på nedbør. Samtidig er det som overalt ellers viktig med både riktig soleksponering, og godt jordsmonn som gjør at plantene må kjempe for tilværelsen. Gjennom disse forholdene ligger mye til rette for druejuice med konsentrerte og komplekse smaker, som er det vi trakter etter. 

I skrivende stund er det 17 røde viner tilgjengelig på Vinmonopolet, 14 hvite og 2 boblende. Guttene har prøvd noen av disse, og særlig Chardonnay fra Canada er verdt å trekke frem. Nydelig friskhet kombinert med fylde og kompleksitet. Det er ingen rimelig vin, men sammenliknet med Chardonnay fra California og Burgund kommer den godt ut. Under legger vi ved noen eksemplarer som er verdt å teste, så får du gjøre deg opp din egen mening om den kanadiske vinen. 

Bilderesultat for Meyer McLean Creek Road Chardonnay 2016
Meyer McLean Creek Road Chardonnay 2016
Varenr: 10287701
Pris: 280,40 kr 
Område: British Colombia  
Bilderesultat for Blue Mountain Chardonnay 2017
Blue Mountain Chardonnay 2017
Varenr: 7377701
Pris: 249,90 kr 
Område: British Colombia 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *